Planera bröllopet noga

Ni har bestämt er för att gifta er med varandra. Grattis! Nästa steg: Lär dig hur man planerar ett bröllop. Oroa dig inte – alla nyförlovade par är i samma båt. Det är ju en hel del att tänka på när det ska till ett bröllop. Ni ska boka kyrka, lokal, fotograf, präst, catering med mera samt även se över klädval , gästlista och mycket annat.

Våga drömma

Du och din partner har förmodligen redan diskuterat vilken typ av bröllop ni gillar. Ni kanske deltog i en väns formella bröllop tillsammans och kom överens om att det inte var erstil. Eller så gick ni båda till en ceremoni vid sjön följt av en avslappnad mottagning i ett tält och älskade det absolut.

Nu är det dags att fråga dig själv hur du vill att ditt bröllop ska se ut. Vill du att den ska vara stor eller liten? Kanske vill du infoga vintageelement i din klädsel och inredningen. Kanske vill du ha ett traditionellt bröllop med klassisk design. Vad sägs om ett bröllop med Game of Thrones-tema med en extravagant lokal och en Iron Throne? Hur är det med platsen? Finns det en specifik bröllopslokal du har i åtanke, eller en unik miljö du skulle älska? Nära hemmet eller ett avlägset resmål?

Ta ett djupt andetag. Du behöver inte bestämma dig just nu. Det här handlar helt enkelt om brainstorming. De flesta par ändrar sin vision flera gånger under planeringsprocessen. Men du måste börja någonstans, så utforska dina alternativ och låt fantasin flöda över en lunchdejt eller hängande i soffan.

Proffstips: Planera ett "möte" med din partner. Före mötet bör ni båda förbereda minst två inspirationsbilder och era idéer för följande:

 • Plats
 • Tema
 • Färger
 • Mat
 • Aktiviteter

På så sätt kan du dela med dig av dina tankar från början, och båda kan höras av den andre. Överraskningar är vanligtvis inte bra när det kommer till bröllopsplanering. Det är viktigt att vara på samma sida från dag 1!

Gör en budget

Det är här du måste bli realistisk och ta en närmare titt på finansieringen för ditt bröllop. Budgetering kan vara stressande, men försök se det som en övning i att fatta kloka ekonomiska beslut som ett team. Så här gör du:

Gör klart för andras bidrag. Hjälper dina föräldrar till med bröllopet? En favorittant? Har en generös vän erbjudit sig att betala för din fotograf som sin bröllopspresent? Få klart för dig hur mycket alla planerar att bidra så att du kan räkna in det i din totala budget. Vi vet att detta kanske inte är det lättaste ämnet att ta upp med andra, så förbered dig innan du pratar.

Titta på dina besparingar. Hur mycket pengar har ni var och en i besparingar? Hur många procent av dina besparingar är du villig att lägga på bröllopet? Notera detta tidigt och försök hålla fast vid det.

Börja spara nu. Hur mycket du kan avsätta kommer att variera beroende på datum för ditt bröllop. Vissa par väljer att minska sina månatliga utgifter (färre luncher ute, avbryter streamingtjänsterna du knappt använder, etc.) och sätter in dessa besparingar på sitt bröllopskonto.

Lägg ihop allt. Sätt ihop ovanstående siffror och du bör ha en grov uppskattning av din bröllopsbudget.

Anlita en bröllopsplanerare

Om pengar finns och du vill ha hjälp med all planering, se då till att satsa på att anlita en bröllopsplanerare. En bröllopsplanerare kommer att hantera många av uppgifterna på din bröllopschecklista, samt hjälpa dig med inredning, val av lokaler, bröllopsmusik, klänningsidéer som matchar din stil och mycket mer. Och de behöver inte vara fullservice. Vissa par väljer delserviceplanerare. Andra anställer en dagsamordnare men gör resten av planeringen på egen hand. Väg dina alternativ för bröllopsplanerare och bestäm vad som är bäst för dig!

Fler saker att ha koll på

Andra saker du måste se till att planera in, det är vilket datum ni ska gifta er på. Ni ska även bestämma var själva festen efteråt ska vara. Bygg upp en bra gästlista samt hitta var ni ska gifta er, om det ska vara i en kyrka eller på en gård eller någon helt annanstans. 

Kolla upp olika leverantörer

Hur många leverantörer du behöver anlita för ditt bröllop beror på en mängd olika faktorer, inklusive stil och plats. All-inclusive bröllopslokaler kommer att hantera de flesta leverantörer om du vill att de ska göra det, men du måste träffas för att diskutera stil och specifika val. Om du har en bröllopsplanerare kommer de också att göra det mesta av forskningen baserat på din föredragna stil.

Om du planerar bröllopet själv, inkluderar leverantörer du förmodligen kommer att överväga:

 • Musiker för ceremonin
 • DJ/band för mottagning
 • Fotograf
 • Videograf
 • Cateringtjänst
 • Hår/smink
 • Florist
 • Officiant

Proffstips: Först, håll din budget i centrum när du undersöker dina föredragna leverantörer. Fråga sedan efter rekommendationer i ditt område, helst från bröllop du själv har deltagit på. Slutligen, prioritera dina utgifter. Fråga dig själv vilka områden du vill spendera och vilka du vill spara. Till exempel kanske vissa par föredrar att spendera mer på mat än blommor, medan andra kanske vill gå all out med sin videograf men boka samma DJ för både ceremonin och mottagningen.

9 Mar 2023

Besök Ljusgiganten.se för att hitta led lampor till fotograferingen